EDE - Een 38-jarige man uit Rijssenhout heeft zondagavond in Ede een aanrijding met de stoptrein Ede - Amersfoort overleefd. Na de aanrijding is de Rijssenhoutenaar uit de zwaar beschadigde auto gestapt, heeft die afgesloten en is weggelopen, aldus donderdag een woordvoerder van de politie.

Door de aanrijding lag het treinverkeer rond Ede zondagavond enige tijd stil. Er raakte niemand gewond, maar behalve de auto liepen ook de trein en de rails schade op. De politie was al enkele dagen op zoek naar de bestuurder van de auto. Die zegt dat hij zich niet heeft gemeld, omdat hij nog boetes zou moeten betalen en bovendien zonder rijbewijs reed. Hij is woensdag aangehouden.

De man reed zondagavond in de auto van zijn vriendin uit Ede. Hij heeft verklaard, dat hij niet in de gaten had dat hij de onbewaakte spoorwegovergang op reed. Toen hij de lichten van de trein op zich af zag komen, was het te laat om de spoorbaan nog vrij te maken. De trein ramde de wagen aan de voorzijde. Daardoor schoot het voertuig in de berm, wat vermoedelijk de redding van de bestuurder is geweest.

Toen de Rijssenhoutenaar woensdag in Amsterdam werd aangehouden, reed hij in een gestolen auto. Om die reden is de man ingesloten. Vrijdag wordt hij voorgeleid bij de rechter-commissaris in Arnhem, aldus de politie. Zijn vriendin uit Ede is ook aangehouden, maar na verhoor weer vrijgelaten.