WASHINGTON - De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft de nadrukkelijke opdracht gekregen van president Bush om de Iraakse leider Saddam Hussein te verjagen. Bush heeft de opdracht daartoe begin dit jaar verstrekt, aldus The Washington Post zondag. Het doden van Iraakse president is niet uitgesloten, maar dan moet het gaan om een "daad van zelfverdediging", berichtte de krant.

Irak behoort in de ogen van Bush samen met Iran en Noord-Korea tot de 'as van het kwaad'. Dat zijn landen die massavernietigingswapens produceren of verspreiden. Bush heeft al eerder gezegd dat hij van Saddam Hussein afwil. Om dat doel te bereiken zijn grootschalige militaire acties tegen het land niet uitgesloten.

Oppositie

De orders aan de CIA zijn volgens een bron van de krant vooral bedoeld om een militaire interventie voor te bereiden. Agenten zouden doelen in kaart kunnen brengen en nadere contacten kunnen leggen met de oppositie. Zij zou volgens de plannen van Bush ook van wapens en inlichtingen kunnen worden voorzien.

De CIA is al geruime tijd actief binnen de Iraakse oppositie. Het jongste besluit van Bush betekent dat de dienst meer geld en middelen krijgt om haar doel te kunnen bereiken.