KABUL - Verscheidene buitenlandse hulporganisaties dreigen zich terug te trekken uit het noorden van Afghanistan. Ze zeggen niet langer te kunnen functioneren door aanhoudende aanvallen en intimidaties van gewapende facties in de regio, aldus de BBC zondag.

Volgens de Verenigde Naties zijn verscheidene hulpverleners belaagd en een medewerkster zou het slachtoffer zijn geweest van een groepsverkrachting. Hulpgoederen zouden bovendien zijn gestolen. De Amerikaanse organisatie One American heeft zich al uit de streek teruggetrokken.

In het betrokken gebied wordt gevochten tussen aanhangers van verscheidene krijgsheren. De nieuwe president van Afghanistan, Hamid Karzai, zei agelopen week dat hij een einde wil maken aan de invloed van de lokale machthebbers.

Raad bijeen

De traditionele raad van stamoudsten, de Loya Jirga, is momenteel bijeen in Kabul. Ze koos eerder al de president en nu moet een nieuwe overgangsregering worden samengesteld. De bijeenkomst zou eigenlijk zondag eindigen, maar waarnemers gaan er vanuit dat de slotbijeenkomst pas maandag plaatsheeft.