BEST - Minister Donner van Justitie beslist binnen enkele weken over de uitlevering van zeven inwoners van het Brabantse Best aan de Verenigde Staten. De autoriteiten daar verzochten om uitlevering omdat de groep, allen familieleden, in de VS een grote serie winkeldiefstallen zou hebben gepleegd.

Opa, oma, vier kinderen en een stiefzoon zouden tot een bende behoren. Een van de zeven personen is Amerikaans staatsburger. Over de andere personen kon de woordvoerder nog geen uitsluitsel geven. De familie woont sinds twee jaar in Best. De familie is waarschijnlijk op de vlucht voor de Amerikaanse justitie naar Nederland gekomen, vermoedt het Openbaar Ministerie in Den Bosch.

Uitleveringsdetentie

De familie kocht een huis in Best. De VS vroegen vlak daarna om uitlevering van de zeven. Inmiddels zitten vijf van de zeven familieleden al circa anderhalf jaar vast in zogeheten uitleveringsdetentie. De andere twee zijn op vrije voeten gesteld om voor hun kinderen te kunnen zorgen.

Verzet

De raadkamer van de rechtbank verlengde de detentie steeds, terwijl de zeven zich tot bij de Hoge Raad verzetten tegen uitlevering. Maar zowel de rechtbank in Den Bosch en de Hoge Raad stemden inmiddels in met de uitlevering.