PARIJS -) - De Franse kiezer lijkt opnieuw weinig animo te hebben voor het uitbrengen van zijn stem. Bij de tweede en beslissende ronde van de Franse parlementsverkiezingen zondag zal uiteindelijk zo'n 60 tot 63 procent naar de stemlokalen gaan, dat zeggen onderzoeksinstituten. Als inderdaad zo weinig mensen gaan stemmen, is dat een record.

De opkomst van vorige week zondag, tijdens de eerste ronde, was met 64,4 procent de laagste in de geschiedenis van Franse parlementsverkiezingen. Zondag had rond 17.00 uur 46,7 procent van de Fransen gestemd, 4 procent minder dan op hetzelfde tijdstip tijdens de eerste ronde. De laatste stembussen sluiten om 20.00 uur.

De aanhang van de centrumrechtse president Chirac is vrijwel verzekerd van een meerderheid in de Nationale Vergadering. Daarmee verliest links in Frankrijk zondag na vijf jaren de parlementaire meerderheid.

Chirac, wiens rol door de machtsverhoudingen bijna een ceremoniële was geworden, is dan weer een 'echt' Frans staatshoofd die zijn zeer uitgebreide presidentiële macht kan uitoefenen.