DORDRECHT - VVD-fractievoorzitter Van Aartsen wil dat de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 en de top van het kabinet snel om de tafel gaan zitten om te praten over de invoering van de rechtstreeks gekozen burgemeester. Volgens Van Aartsen is het onderwerp "heel belangrijk" voor de coalitie en zijn de plannen van minister De Graaf (Bestuurlijke vernieuwing) nog onvoldoende.

Het stoort de VVD vooral dat de gekozen burgemeester in de kabinetsplannen te weinig bevoegdheden heeft. De liberalen willen een burgemeester die gekozen wordt op basis van een programma, waarna de eerste burger zelf wethouders om zich heen verzamelt.

De VVD steunt het kabinet in zijn streven om burgemeestersverkiezingen in alle gemeenten tegelijk te laten plaatsvinden, maar ze vraagt zich af of dat volgend jaar maart al kan. Van Aartsen wil dat er voor komende zomer duidelijkheid is. Hij wuifde kritiek over mogelijk nieuw 'torentjesoverleg', het fel bekritiseerde overleg tussen kabinet en coalitiefracties onder de paarse kabinetten, weg.

Tour

De liberale aanvoerder liet woensdagavond in Dordrecht zijn onvrede blijken over de tour van De Graaf door het land om zijn plannen uit te leggen en te verdedigen, nog zonder dat het parlement erover beslist heeft. "Ik ben daar niet gelukkig mee", zei de VVD'er. PvdA-leider Bos, ook aanwezig in Dordrecht voor het houden van de Johan de Witt-lezing, liet ook doorschemeren het geen gelukkige actie te vinden.

GroenLinks wil dat premier Balkenende nog deze week in de Tweede Kamer uitleg geeft over de invoering van de rechtstreeks gekozen burgemeester.