De Franse regering onderzoekt samen met de Belgische autoriteiten of fipronil in de Franse pluimveehandel is gebruikt. Het zou gaan om een voorzorgsmaatregel.

Dit meldt de krant Le Parisien zaterdag op gezag van het Franse ministerie van Landbouw.

Het ministerie laat weten dat het op dit moment geen aanwijzingen heeft dat besmette eieren uit Nederland in Frankrijk op de markt zijn gebracht en dat er daarom geen reden tot zorg is. 

Wel heeft een pluimveebedrijf in het noordelijke departement Pas-de-Calais de Franse autoriteiten op 28 juli laten weten dat mogelijk op het bedrijf fipronil is gebruikt. Het Franse bedrijf is daarover door een Belgische zakenpartner geïnformeerd.

Het Franse pluimveebedrijf is voorlopig onder toezicht geplaatst en mag geen eieren verkopen zolang het onderzoek loopt.

Nederland

Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft deze week uitgewezen dat in de eieren van 152 Nederlandse bedrijven fipronil zit. Het Barneveldse bestrijdingsbedrijf ChickFriend heeft de verboden stof gebruikt bij de bestrijding van bloedluis in kippenstallen.

Omdat fipronil in grote hoevelheeid schade kan veroorzaaken aan de lever, nier of schildklier, hebben supermarkten in Nederland hun voorraden weggegooid.

Eicodes

De NVWA adviseert consumenten om gekochte eieren te controlen op eicodes, cijfers die op de eieren gedrukt staan. Een aantal eieren bevatten zoveel fipronil dat ze weggegooid moeten worden. Bij sommige eieren waar fipronil in is gevonden, zou het eten ervan in beperkte hoevelheden geen gevaar opleveren.

De lijst waarop de eicodes staan van eieren met fipronil wordt doorlopend bijgewerkt, zegt een woordvoerder van de NVWA. Volgens hem kan het aantal codes op de lijst per dagdeel fluctueren.

Zaterdagavond is de lijst nog eens aangevuld met veertien bedrijven. Het gaat om 'zelfmelders', pluimveebedrijven die niet uit de administratie van ChickFriend naar voren zijn gekomen maar die zichzelf heben gemeld bij de NVWA. Bij die veertien bedrijven zijn inderdaad besmette eieren gevonden.

Bulk bekend

Volgens de woordvoerder is intussen de "bulk" van de getroffen bedrijven wel bekend en zullen er niet veel meer bijkomen.

De lijst kan nog wel langer worden als er bedrijven (deels) worden geschrapt. Een voorbeeld: ''Stel een bedrijf heeft vier kippenstallen. Als er één stal schoon is verklaard maar de andere nog niet, dan worden de andere drie in de lijst gezet met een stalcode erbij. Dus in plaats van één bedrijfsvermelding krijg je dan drie stalvermeldingen."