AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft de 19-jarige Omar el H. maandag veroordeeld tot zes maanden cel voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur. De man heeft zich samen met zes anderen schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging tegen Anja Joos. De vrouw kwam op 6 oktober 2003 om het leven nadat de jongeren haar op het Gerard Douplein in Amsterdamse wijk de Pijp hadden belaagd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Omar el H. verscheen twee weken geleden pas voor de rechter omdat een van de eerdere rechters die de zaak-Joos behandelde, hem in het verleden als advocaat had bijgestaan. De andere verdachten werden vorig jaar al veroordeeld.

De groep jongeren dacht dat de 43-jarige aan drugs verslaafde vrouw een blikje bier had gestolen. De jongens renden achter de vrouw aan, omsingelden haar en gingen de confrontatie met haar aan. Iemand uit de groep gooide een terrasstoel naar de vrouw. Joos zou de stoel terug hebben gegooid waarop de jongeren op haar afkwamen. De vrouw viel en werd geschopt.

De rechtbank beschouwde Omar el H. maandag "niet als slechts een zeer nieuwsgierige omstander". Volgens de rechter is de verdachte bij de jongens gebleven en heeft hij daardoor een bijdrage geleverd aan de ontstane 'groepsdynamiek'. "Door een groep te vormen, te lachen, joelen, schreeuwen en schelden, is er een sfeer gecreëerd waarin voor hoofdverdachte Mohammed G. de mogelijkheid is geschapen om Joos de fatale schoppen te geven."

Omar el H. heeft een straf gekregen volgens het volwassenenstrafrecht. De andere verdachten werden eind vorig jaar veroordeeld. Het gerechtshof in Amsterdam legde de 19-jarige Mohammed G. drie jaar celstraf op, waarvan een jaar voorwaardelijk. Vijf verdachten kregen zes maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur. Twee anderen werden vrijgesproken.