LONDEN - Groot-Brittannië gaat financiële sancties opleggen aan Sinn Fein, de politieke tak van het Ierse Republikeinse Leger (IRA). Daarmee wordt Sinn Fein gestraft voor mogelijke betrokkenheid bij een grote bankroof in december in Belfast, waarvoor de Britse en Ierse autoriteiten IRA verantwoordelijk houden.

De Britse minister voor Noord-Ierse Zaken, Paul Murphy, zei dinsdag in het Britse parlement dat een al bestaande sanctie, waarbij Sinn Fein als politieke partij financiële steun wordt onthouden, met zeker een jaar wordt verlengd. Sinn Fein, de grootste katholieke partij in het ontbonden Noord-Ierse parlement, heeft in het verleden circa 120.000 pond (174.000 euro) van de Britse autoriteiten ontvangen.

Advies

Daarnaast wil de Britse regering de toelage van de parlementsleden van Sinn Fein stoppen. Minister Murphy heeft het advies opgevolgd van een onafhankelijke commissie die toeziet op de activiteiten van paramilitaire organisaties in Noord-Ierland, zoals IRA. De commissie steunt de aanname van de politie dat IRA achter de bankroof zit.

Bij de overval in Belfast werd bijna 40 miljoen euro buitgemaakt. De Ierse politie heeft inmiddels ongeveer eentiende van het bedrag teruggevonden. Dat gebeurde bij invallen op verscheidene plaatsen in Ierland. De Ierse politie kwam het geld op het spoor door een onderzoek naar witwassen van geld dat al voor de bankroof was begonnen.