DALLAS - Amerikaanse priesters die zich schuldig maken aan seksueel misbruik van minderjarigen zullen niet uit het ambt worden gezet. Ze mogen echter niet meer als priester in de praktijk functioneren.

Dat bleek vrijdag in Dallas waar bijna driehonderd Amerikaanse rooms-katholieke bisschoppen bijeen waren om te spreken over de recente seksschandalen. Van de aanwezigen stemden 239 voor en 13 tegen.

Geen harde lijn

De verwachting was eerder op de dag dat de bisschoppen voor een hardere lijn zouden kiezen. In het slotdocument kozen zij er echter voor om priesters in hun ambt te handhaven, ook al hebben ze zich in het verleden vergrepen aan minderjarigen.

Seksschandaal

Uit een eigen onderzoek van The Washington Post is gebleken dat de omvang van het seksschandaal groter is dan tot dusver bekend. De kerk heeft alleen al dit jaar 218 priesters uit hun functie ontheven op verdenking van seksueel misbruik van minderjarigen. Bovendien konden 34 priesters van wie bekend is dat zij zich aan kinderen hebben vergrepen, hun werk voortzetten.