AMSTERDAM - Vandalen hebben in de nacht van maandag op dinsdag zestien strooiwagens en veegwagentjes van stadsdeel Amsterdam-Osdorp zwaar beschadigd. De vernielzuchtigen klommen over een hek van een afgesloten bedrijventerrein aan de Ookmeerweg en hebben daar flink huisgehouden, liet een woordvoerder van het stadsdeel dinsdag weten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ze sloegen met balken cabines aan gruzelementen en sloopten radio's, dashboards en ramen eruit. Eén voertuig werd in het water geduwd.

Lenen

Ook stalen de vandalen diverse goederen, waaronder gereedschap. Bijna de helft van de pekelwagens en veegwagens is volgens het stadsdeel niet meer inzetbaar. Het onderhoud kan zonder problemen doorgaan, verzekerde de woordvoerder, door het lenen van voertuigen van andere stadsdelen. "Als er gestrooid moet worden, wordt er gestrooid." De politie is een uitgebreid onderzoek begonnen naar de daders.

Rottweilers

De stadsdeelwerf werd tot enkele maanden geleden bewaakt door twee rottweilers. Eind augustus schoot de politie de waakhonden dood, nadat ze wisten te ontsnappen door een gat in het hekwerk. Ze waren zeer agressief en onbenaderbaar en vielen een paar mensen aan. De afgelopen maanden was het stadsdeel bezig met het neerzetten van een nieuw gebouw en een nieuw extra sterk hekwerk op het terrein. Eind maart zouden er nieuwe waakhonden komen.