Radicale imams spreken zich beledigend uit over vrouwen. Volgens de imams moeten vrouwen gesluierd rondlopen, en mogen ze niet werken. Dit meldde het actualiteitenprogramma NOVA vrijdag.

Volgens de imams mogen mannen hun vrouw 'corrigeren als een kind'. "Als je vrouw tegen je zin mensen in huis laat, sla haar dan. Maar gebruik geen grof geweld. Botbreuken en blauwe plekken zijn barbaars". Verder zouden vrouwen de deur niet meer alleen mogen als ze parfum dragen. En als een vrouw haar man in bed afwijst, 'zodat hij boos de nacht doorbrengt, wordt ze tot de ochtend door engelen vervloekt'.

Ver over de schreef

De politiek reageerde geschokt op de uitspraken die donderdag en vrijdag in NOVA werden gedaan. Minister van Boxtel (D66) vond een aantal uitspraken 'ver over de schreef'. "Ze prediken geen religie, maar politiek". D66 pleitte vrijdag voor de sluiting van moskeeën waar radicale imams haatdragende teksten verkondigen. De partij vindt dat burgemeesters daartoe de bevoegdheid moeten krijgen.

OM onderzoekt uitspraken

Het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of de uitspraken die met name de Haagse imam Fawaz donderdag in NOVA deed, strafbaar zijn. Als dat zo is, wordt overgegaan tot vervolging. Fawaz begrijpt niet waarom er zoveel beroering is ontstaan. "Mijn uitspraken zijn altijd gebaseerd op een overtuiging dat ik me bevind in een samenleving waarin alle mogelijke meningen zijn toegestaan. Als de wetten anders zijn of nu anders worden uitgelegd, laat ze ons dat vertellen, zodat ik weet tot hoever onze vrijheid reikt", reageerde hij.

Radicale imams roepen op tot vernietiging van vijanden