LEEUWARDEN - Tegen Roland M. is dinsdag voor de rechtbank in Leeuwarden een celstraf van twee jaar geëist, omdat hij de Sefaat-moskee in Heerenveen in brand heeft gestoken.

Dat het vuur werd uitgemaakt en de moskee niet afbrandde, maakte voor de officier van justitie weinig uit. "De imam woonde naast de moskee en zijn leven is in de waagschaal gelegd", zo zei hij.

De 25-jarige M. zou op 10 november vorig jaar met papier en een vloeibare brandstof de moskee in brand hebben gestoken. Agenten konden de twee vuurhaarden met handblussers doven. De brandstichter belde na zijn daad het alarmnummer 112.

Omdat de verdachte een bekende van de politie is, herkende een agent de stem van de verdachte op een geluidsband van de alarmcentrale.

De verdachte uit Joure ontkende tijdens de zitting dat zijn daad ook maar iets met de moord op Theo van Gogh op 2 november vorig jaar te maken heeft. De officier van justitie tijfelt daaraan. M. stuurde een dag na de brandstichting een brief naar de politie in Heerenveen met daarin de zinnen 'De maat is vol' en 'De heilige oorlog is begonnen'.

In hoeverre de verdachte een racist is, bleef tijdens de zitting enigszins onduidelijk. In zijn huis werden een Duitse vlag met daarop een hakenkruis en boeken over Adolf Hitler gevonden. "Ik wilde erbij horen, een stukje houvast hebben", aldus de verdachte.

M. liet de rechtbank weten dat hij nu niets meer tegen allochtonen heeft, maar eerder vond dat zij negen van de tien keer niets in Nederland te zoeken hebben. "Ze doen dan criminele activiteiten", zo stelde M. eerder tegen de politie. "Dat vind ik vreemd", reageerde rechter B. Dölle. "U zegt dat allochtonen crimineel zijn, maar u hebt zelf een strafblad met daarin zeven diefstallen."

M. heeft overigens een spijtbrief en een bos bloemen aan het moskeebestuur gestuurd. "Als je in de gevangenis zit, ga je toch nadenken wat je daden voor andere mensen inhouden", aldus de verdachte.

De rechtbank doet dinsdag 12 april uitspraak.