BRUSSEL - Premier Balkenende denkt dat de verwijzing van de Amerikaanse president Bush naar Nederland in zijn Brusselse toespraak van maandag "een uiting van zorg" was over de moord op Theo van Gogh, eind vorig jaar.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Een moord is natuurlijk ongebruikelijk in de Nederlandse verhoudingen, zoiets valt op in het buitenland", aldus Balkenende dinsdagochtend, voorafgaand aan topontmoetingen tussen Bush en de EU- en NAVO-regeringsleiders.

De premier wil Bush dinsdag ook aanspreken over de opmerking over Nederland. Volgens Balkenende is het met het oog op de discussie in Nederland over integratie "een belangrijke opmerking" van Bush.

Bush had in zijn toespraak gezegd dat "we antisemitisme moeten verwerpen, evenals geweld veroordelen zoals we in Nederland hebben gezien. Alle landen moeten werken aan integratie van minderheden in de hoofdstroom van de samenleving en de waarde van tolerantie leren aan elke nieuwe generatie".

Balkenende zei verder dat de Amerikaanse regering na de herverkiezing van Bush duidelijk "wil investeren in goede betrekkingen met Europa". Dat geldt volgens Balkenende ook voor "alle partners".

Op verzoek van de Luxemburgse premier Juncker, die het overleg tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten op dinsdagmiddag voorzit, zal Balkenende een korte inleiding houden over de samenwerking tussen Amerika en Europa bij de bestrijding van terrorisme.

"De EU en de VS hebben elkaar nodig op dat terrein", aldus de premier. Het delen van informatie, ook binnen de EU, is wel verbeterd in zijn ogen. "Maar daar moeten we steeds aan werken." Ook zal Balkenende ingaan op de strijd tegen de financiers van terroristen.

Op de bijeenkomst van de NAVO-leiders is ook de Oekraïense president Joesjtsjenko aanwezig. Balkenende noemt de versterking van de democratie in de Oekraïne "een belangrijke voorwaarde voor contacten met EU en NAVO". Discussie over Oekraïens lidmaatschap van de EU komt volgens hem wel te vroeg.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken stelde dinsdagochtend dat de sfeer tussen EU en VS sterk is verbeterd. Het komt volgens hem wel aan op Frankrijk en Duitsland om de hernieuwde relatie ook inhoud te geven. "De EU doet er goed aan om de uitgestoken hand aan te nemen. Ik verwacht dat we de komende maanden veel overleg moeten voeren. De inhoud staat daarbij voorop."