Het Waalse parlement heeft vrijdag ingestemd met een nieuwe regering. De liberaal Willy Borsus wordt premier van de eerste Waalse regering zonder socialisten in bijna dertig jaar. 

Hij volgt Paul Magnette op, die in oktober Franstalig België en zichzelf wereldwijd beroemd maakte toen hij weigerde in te stemmen met het CETA-vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada.

De nieuwe ploeg legde vrijdag meteen de eed af nadat het parlement de regering-Magnette naar huis had gestuurd. Wallonië is een zogeheten legislatuurregering. Dat betekent dat de regering bij een politieke crisis aanblijft totdat er een andere meerderheid is gevormd, zonder dat er tussentijdse verkiezingen worden uitgeschreven. Dat was dinsdag het geval, toen de christendemocraten (cdH) en liberalen (MR) een akkoord bereikten.

In juni legde cdH-partijvoorzitter Benoît Lutgen een bom onder de Waalse regering door uit de coalitie met de Parti Socialiste (PS) te stappen. Aanleiding was een reeks schandalen die vriendjespolitiek en een graaicultuur bij PS aan het licht bracht.

Borsus was eerder federaal minister van onder andere landbouw. Magnette keert terug als burgemeester van Charleroi.