AMSTERDAM - Mohammed B., de vermeende moordenaar van Theo van Gogh, is een fervent aanhanger van de Palestijnse terreurbeweging Hamas. Hij zou 'tot in detail' zelfmoordaanslagen van deze beweging op Israëlische doelen hebben bestudeerd. Dat meldt De Telegraaf naar aanleiding van een rapport van een militair analist van het Noorse ministerie van Defensie.

De analist, Peter Nesser, schreef een rapport naar aanleiding van de moord op Van Gogh en de oorzaken van het islamitisch terrorisme in Nederland. Nesser zegt zijn informatie te hebben gekregen van een 'hoge Nederlandse inlichtingenfunctionaris'. Zijn naam wil Nesser niet noemen. De AIVD laat weten dat het in elk geval niet om een medewerker van die dienst gaat.

De Nederlandse bron van Nesser zou ook hebben verklaard dat de voortvluchtige Syriër Redouan al-Issa, bijgenaamd Aboe Khaled, op de dag van de moord op Van Gogh nog in Nederland was. Daarna zou hij naar Syrië vertrokken zijn. Al-Issa wordt gezien als inspirator van de Hofstadgroep.

Hirsi Ali

Volgens het Noorse rapport vertoont de dreigbrief aan Ayaan Hirsi Ali, die Mohammed B. op het lichaam van de filmmaker stak, sterke overeenkomsten met haatpreken van de Britse moslimextremist Aboe Hamza al-Masri. Hamza wordt verdacht van rekrutering van terroristen en van betrokkenheid bij het terreurnetwerk Al-Qaeda.