CANBERRA/DEN HAAG - Australië stuurt circa 450 extra militairen naar Irak. Dat zei premier John Howard dinsdag. De soldaten nemen de plaats in van Nederlandse militairen. Howard verklaarde tot het besluit te zijn gekomen omdat "de omstandigheden zijn veranderd".

Bekijk video: Modem/ Breedband

De extra militairen uit Australië zullen worden ingezet om Japanse manschappen te beschermen die helpen bij de wederopbouw van Zuid-Irak. Nederlandse militairen die de Japanners nu nog beschermen, zijn begonnen met hun terugtrekking die in mei moet zijn voltooid. Daartoe was na een intens politiek debat in Den Haag besloten.

Versterking

Volgens Howard heeft Canberra op Brits verzoek besloten tot een versterking van zijn contingent nadat de Nederlanders hun missie niet hadden willen verlengen. De Japanse premier Junichiro Koizumi heeft vorige week nog telefonisch contact gehad met zijn Australische ambtsgenoot over deze kwestie, meldde het Japanse persbureau Kyodo.

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië had in Den Haag vergeefs gelobbyd voor een verlenging van de Irak-missie. Australië was een van de nauwste bondgenoten van de Amerikaanse president Bush bij diens aanval op het bewind van de Iraakse president Saddam Hussein. Momenteel zijn ongeveer zeshonderd Japanners gestationeerd in de provincie al-Muthanna in Zuid-Irak.

Howard

Howard zei dinsdag tijdens een persconferentie dat de Australiërs in eerste instantie 'tekenen' voor een jaar. Hij weigerde vragen te beantwoorden over een mogelijke verlenging. De stationering van de extra Australische troepen begint in ongeveer tien weken. Momenteel heeft Australië ongeveer 950 militairen in Irak gelegerd.

De premier repte over een moeilijke beslissing: "Ik weet dat zij bij veel mensen onpopulair zal zijn." Volgens hem was de relatie met Japan, "een belangrijke partner van Australië in de regio", van cruciaal belang bij de beslissing. Howard zei dat Irak op een omslagpunt verkeert en dat de kansen op democratie nu gegrepen moeten worden.

Voor de recente parlementsverkiezingen verklaarde Howard herhaaldelijk dat hij geen plannen had om meer militairen naar Irak te sturen. Hij ontkende dat het besluit een politieke ommekeer was. Volgens hem zijn de omstandigheden de afgelopen maanden gewoon veranderd. De oppositie in Australië veroordeelde de beslissing van het kabinet unaniem.