TEHERAN - Door de zware aardbeving in het zuidoosten van Iran zijn dinsdag zeker honderd mensen gedood en mogelijk duizenden mensen verwond. Vooral kleine dorpen zijn getroffen. De schade in de grotere steden valt mee.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Gouverneur Javad Rashidi van Zarand maakte melding van 130 doden. Het universitair ziekenhuis in Kerman zei dat honderd lichamen zijn geborgen. Omdat nog niet alle getroffen dorpen zijn bereikt, kan het dodental oplopen.

Een medewerker van de rampendienst van de provincie Kerman zei eerder dat vijf dorpen voor 20 procent tot 70 procent waren vernield. De communicatie verloopt moeilijk en sommige wegen zijn geblokkeerd, zei hij.

In het getroffen gebied wonen ongeveer 30.000 mensen in ongeveer veertig dorpen. Het is een bergachtig terrein waar het nu erg koud is. Eén dorp, met 1700 inwoners, is voor meer dan 90 procent vrijwel met de grond gelijk gemaakt, aldus gouverneur Mohammad Ali Karimi van Kerman.

Het Internationale Rode Kruis deelt voedsel, tenten en dekens uit in de getroffen gebieden. Volgens een woordvoerster is op dit moment geen behoefte aan internationale hulp.