KAMPALA - Prinses Máxima begint dinsdag aan een vierdaags bezoek aan Kenia en Uganda. Haar bezoek vindt plaats ter gelegenheid van het Internationaal Jaar van het Microkrediet.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Máxima en haar gevolg doen tijdens haar vier dagen durende tournee enkele bedrijven aan en voeren gesprekken met lokale ondernemers. Verder staat een ontmoeting met de Ugandese president Museveni en de kersverse minister van Financiën op het programma.

Microkrediet

De prinses kwam maandagavond rond negen uur Nederlandse tijd volgens schema aan in de Ugandese hoofdstad Kampala. In Uganda zal de prinses dinsdag en woensdag gesprekken voeren met in microkrediet gespecialiseerde banken en vertegenwoordigers van microfinancieringsorganisaties.

Van Ardenne

Dinsdagavond worden de prinses en minister van Ontwikkelingssamenwerking Van Ardenne ontvangen door president Joweri Museveni van Uganda. Van Ardenne is op een handelsmissie in Oost-Afrika. Het bezoek dient om de handelsrelatie tussen Nederland en Uganda 'een nieuwe impuls te geven.' Op de agenda staan in ieder geval de WTO en de instrumenten die Nederland kan inzetten ter bevordering van de handel tussen beide landen.

Oorlog

Naar verwachting komt ook de kwestie Noord-Uganda ter sprake. In Noord-Uganda woedt al ruim achttien jaar een oorlog tussen rebellen en het Ugandese leger. Daarbij zijn tot nu toe ruim 1.5 miljoen mensen in eigen land op de vlucht geslagen en vielen tienduizenden slachtoffers.

Kenia

Woensdag vliegt Máxima naar Kenia. Daar spreekt ze ondere meer met de Centrale Bank over ontwikkelingen op de financiële markt in dat land. Ook staan gesprekken met Keniaanse instellingen over microkrediet op het prgramma en zal ze in een Keniaanse sloppenwijk een bedrijf bezoeken dat met microkrediet is gefinancierd. Vrijdag vliegt de prinses terug.