BRUSSEL - Tussen de 3000 en 4000 mensen hebben maandagavond voor de Amerikaanse ambassade in Brussel tegen het beleid van president George Bush geprotesteerd. De betoging verliep luidruchtig, maar zonder incidenten.

De betogers ageerden met leuzen en spandoeken tegen onder meer het Irak-beleid van Washington en de weigering van de Verenigde Staten om het klimaatverdrag van Kyoto te ondertekenen.

Politici

Veiligheidsdiensten hadden de onmiddellijke omgeving van de ambassade hermetisch afgesloten met onder meer prikkeldraad. Een helikopter vloog laag boven het ambassadegebouw. Opvallend aan de protestactie was dat onder de betogers ook politici van de regerende Vlaamse en Waalse socialistische partijen waren.

De organisatoren riepen de betogers omstreeks 19.15 uur op naar huis te gaan en dinsdag opnieuw actie te voeren in een park dat in de buurt ligt van het gebouw waar Bush overleg voert met de Europese regeringsleiders. Veel actievoerders gaven aan die oproep gehoor en ontvluchtten de kou. Wel gingen aan het einde van de demonstratie met een luidkeels "Bush, Bush, moordenaar" enkele portretten van de Amerikaanse president in vlammen op.

Zeer tevreden

De organisatoren, een samenwerkingsverband van enkele tientallen belangenorganisaties, toonden zich zeer tevreden over het verloop van de actie. Jan Turf van de overkoepelende Vlaamse milieuorganisatie Bond Beter Leefmilieu, sprak van "een mooie opkomst", vergeleken met de actie bij Bush' vorige bezoek aan Brussel, vier jaar geleden.

Turf schreef dat vooral toe aan het feit dat de actievoerders ditmaal de krachten hadden gebundeld door één grote demonstratie te plannen. "We hadden een duidelijke boodschap, het was zeker geen plat anti-Amerikanisme", vond Turf. Hij leidde de actie vanaf een tot podium omgetoverde brandweerauto.

Directeur Jan Brocatus van Amnesty International Vlaanderen vond de betoging 'kleurrijk'. "Elke organisatie kon zijn eigen punten naar voren brengen, van milieu- tot mensenrechten. Ik ben zeer tevreden", zei Brocatus.