AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zijn recht op vervolging van de vijftien van drievoudige moord verdachte Nomads verspeeld door in zee te gaan met de "volstrekt onbetrouwbare" kroongetuige A.D. De overeenkomst die het OM met D. heeft gesloten, deugt niet. D., zelf verdacht van betrokkenheid bij de import van 293 kilo cocaïne, heeft van het OM in ruil voor belastende verklaringen een veel hogere strafkorting in het vooruitzicht gesteld gekregen dan volgens de regels mag.

Dat betoogde advocaat A. Vonken maandag voor de rechtbank in Amsterdam. Vorige week vrijdag eiste officier van justitie G. Oldekamp tegen veertien van de vijftien verdachte Nomads een levenslange gevangenisstraf. Volgens de officier zijn de moorden op Paul de Vries, Cor Pijnenburg en Serge Wagener in gezamenlijk overleg en nauwe samenwerking door de Nomads gepleegd.

De drie slachtoffers behoorden eveneens tot die motorclub, de Limburgse afdeling van de Hells Angels. Oldekamp heeft betoogd dat het drietal op 11 februari vorig jaar in het clubhuis van de Nomads in Oirsbeek is geliquideerd. De officier maakte voor zijn bewijsvoering slechts beperkt gebruik van de verklaringen die getuige D. over de moorden heeft afgelegd.