WILLEMSTAD - Een 26-jarige gedetineerde van de Bon Futuro-gevangenis op Curaçao is zondag door medegedetineerden doodgeschoten. Dit heeft gevangenisdirecteur U. Floran maandag bevestigd. Het was de tweede schietpartij in de gevangenis in het afgelopen weekeinde.

Vrijdag werd al een 30-jarige gevangene van dichtbij neergeschoten. Hij raakte zwaargewond en verblijft nog in het ziekenhuis. Zijn situatie is kritiek, maar stabiel, aldus Floran. Beide slachtoffers zaten een gevangenisstraf uit van veertien jaar voor moord en overvallen.

Alle cellen zijn sinds de twee schietpartijen nauwgezet uitgekamd en er zijn twee vuurwapens gevonden. Maar de directeur sluit niet uit dat zich nog meerdere wapens binnen de gevangenismuren bevinden. "Dat moeten we snel aanpakken", zei hij.

Wie beide mannen heeft neergeschoten, is officieel niet bekend. "Alle gedetineerden in blok 5 hebben het natuurlijk gezien, maar niemand doet zijn mond open", zei Floran.

Volgens de directeur is er een oorlog gaande tussen twee bendes in zijn gevangenis. Hij heeft al spoedberaad gehouden met minister van Justitie Norberto Ribeiro. Floran heeft een noodplan klaarliggen om een einde te maken aan deze explosieve situatie in de gevangenis. Wat dat plan inhoudt, wilde hij uit veiligheidsoverwegingen niet kwijt.