RIJSWIJK - Een trouwdatum uitzoeken is niet altijd even makkelijk en vaak een punt van onenigheid binnen de familie en relatie. Kies je voor de trouwdatum van je ouders of ga je voor de dag van de eerste kus? Dit jaar blijkt, na een rondgang langs een aantal Nederlandse gemeenten, een specifieke datum toch wel heel erg in trek: 20-05-2005.

Dat ligt niet alleen aan de mooie alliteratie, zeggen de deskundigen van burgerzaken in de diverse gemeenten. 20 Mei heeft ook nog een paar andere voordelen: het is dan voorjaar met ontluikende bloemen en (meestal) mooi lenteweer, het valt op een vrijdag, erg gewild onder bruidsparen, en zoals een woordvoerster van Almere zegt: "Het is voor mannen lekker makkelijk te onthouden."

Den Haag

In Den Haag trouwen op een 'normale' vrijdag in mei ongeveer twintig bruidsparen. Op 20 mei is dat bijna het dubbele. "Tot nu toe hebben we 38 huwelijken op die dag, verspreid over zes locaties. Een aantal locaties zit al vol en misschien moeten we mensen binnenkort teleurstellen", aldus een gemeentewoordvoerder.

Ook in Rotterdam is het aantal echtverbindingen die dag bijna het dubbele van een andere vrijdag in mei. "In het stadhuis bijvoorbeeld hebben we normaal ongeveer tien huwelijken, dat zijn er nu negentien", zegt een woordvoerster.

Drukke maand

De gemeente Utrecht was al maanden geleden volgeboekt op 20 mei. Die dag worden negentien huwelijken voltrokken, de maximale capaciteit. Mei is sowieso een drukke maand en een vrijdag is ook erg gewild, maar volgens een woordvoerster komt het zelden voor dat er op een dag in Utrecht zoveel mensen trouwen. "Maar ieder jaar heb je wel zo'n datum die lekker ligt."

Ook Almere heeft "buitensporig veel" huwelijken op 20 mei. "We hebben die dag elf huwelijken, de eersten komen al om 09.00 uur en dat is erg vroeg voor een huwelijk", vertelt een woordvoerster.

Trouwpartijenstop

De gemeente Sittard-Geleen heeft een stop afgekondigd voor trouwpartijen op 20 mei. Zestien huwelijken staan er gepland in Sittard, Geleen en Born, die onder deze gemeente vallen. Nog meer verzoeken waren er, maar zoveel kan de gemeente niet aan, aldus een woordvoerder.

Ook in Gelderland zitten vrijwel alle gemeenten vol of vrijwel vol. "We werden er vorig jaar al helemaal gek over gebeld", aLdus een woordvoerder van de burgerlijke stand in Ede.

Tweede keus

Eigenlijk is 20 mei een beetje een tweede keus, aldus een aantal gemeentewoordvoerders uit de regio. In eerste instantie was 5 mei (05-05-05) erg in trek, maar de meeste gemeenten zijn op die dag (Bevrijdingsdag én Hemelvaartsdag) officieel gesloten.

Nijmegen maakt hierop een uitzondering. "Maar daar moet je wel flink voor betalen", aldus een woordvoerder. Het feestje kost maar liefst ruim 900 euro in Nijmegen.

Ook in een aantal kleinere gemeenten kan het, als er een gewillige ambtenaar van de burgerlijke stand is, maar wel tegen een fikse meerprijs: weekendtarief plus zondagtarief plus feestdagentarief. En niet in het gemeentehuis, want dat is dicht, maar op een andere als trouwlocatie aangewezen plek. Dat kost mogelijk ook nog wat extra, aldus verschillende gemeentelijke zegslieden.