BELGRADO - Voormalige generaal Milan Gvero, de plaatsvervanger van voormalig legerleider Ratko Mladic heeft zich overgegeven aan de Servische autoriteiten. Hij zal donderdag vertrekken naar het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag. Dit heeft de Servische regering maandag laten weten.

Gvero staat niet op de openbaar gemaakt lijst van verdachten die door de aanklagers van het Joegoslavië Tribunaal worden gezocht. De regering in Belgrado heeft echter laten weten een 'gesloten' aanklacht tegen de 67-jarige Gvero te hebben ontvangen. Daaruit blijkt dat de ex-generaal op een lijst staat van verdachten tegen wie de aanklachten niet openbaar zijn gemaakt.

In een verklaring meldt de regering in Belgrado "het zeer op prijs te stellen dat generaal Gvero besloten heeft uit vrije wil het land te verlaten". De Servische regering biedt verdachten die naar Den Haag vertrekken financiële en juridische ondersteuning. Een woordvoerster van het Tribunaal meldde maandag dat de aanklacht tegen Gvero bekend zal worden gemaakt als de voormalige generaal wordt voorgeleid.

Gvero was begin negentiger jaren woordvoerder van het Joegoslavische Volksleger. Na het begin van de burgeroorlog werd hij de rechterhand van Ratko Mladic, de leider van het Bosnisch-Servische leger.