BRUSSEL - De Amerikaanse president Bush is zijn driedaagse bezoek aan Brussel maandagochtend begonnen met een ontvangst door de Belgische koning Albert. Bush werd daarbij vergezeld door zijn echtgenote Laura.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het ging om een strict ceremoniële bijeenkomst, waarbij geen politieke onderwerpen op de agenda stonden. Volgens de president had hij "een fijne ontmoeting" met de Belgische vorst. Voorafgaand daaraan had Bush een ontmoeting met Amerikaans ambassadepersoneel in Brussel.

Verhofstadt

Bush en zijn minister van Buitenlandse Zaken Rice spraken maandagochtend verder met de Belgische premier Verhofstadt, die een oud voorstel voor regelmatig overleg tussen de Europese en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken opnieuw lanceerde. Volgens een Belgische woordvoerder noemde Bush dit een "interessant concept".

Midden-Oosten

Verder overlegden beide politici over het Midden-Oosten. Het overleg duurde twee keer langer dan het geplande halfuur. Ondanks Belgische druk bleef Bush bij zijn weigering om het klimaatverdrag van Kyoto te ondertekenen.

Toespraak

Later op de middag geeft Bush een toespraak in het centrum van Brussel, waar hij zijn nieuwe strategie richting Europa uiteen zal zetten. Delen van die toespraak zijn al uitgelekt. Bush zal onder meer oproepen tot het definitief beëindigen van het conflict tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over de oorlog in Irak. Ook is nog een ontmoeting met secretaris-generaal van de NAVO De Hoop Scheffer gepland. Maandagavond dineert Bush in Brussel met de Franse president Chirac.