ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag de 57-jarige Cock S. veroordeeld tot tien jaar cel wegens zijn leidende rol in een omvangrijk drugsnetwerk. Tevens legde de rechtbank hem een boete van 225.000 euro op.

Tien medeverdachten, onder wie een zoon van S., hoorden straffen tot 7,5 jaar en boetes tot 45.000 euro tegen zich uitspreken. De politie ontmantelde het netwerk van S. in december 2000. Naast S. arresteerde zij circa honderd verdachten. De rechtbank veroordeelde een aantal van hen reeds eerder tot jarenlange celstraffen.

Tegen S. was tien jaar en vier maanden cel geëist, naast een boete van 450.000 euro. Tegen de overige verdachten eiste justitie twee weken geleden straffen tot zeven jaar en acht maanden en boetes tot maximaal 225.000 euro.

De strafzaak tegen S. en de zijnen - codenaam Fuut - is een van de grootste van de afgelopen jaren. Politie en justitie lieten geen middel onbeproefd om het netwerk in kaart te brengen en uit te schakelen.

Een vorig onderzoek tegen S. moest wegens de IRT-affaire, halverwege de jaren negentig, worden afgeblazen. Toen bleek dat de politie grote hoeveelheden softdrugs doorliet om zicht te krijgen op de criminele bewegingen van S.

Opgelucht

Met het vonnis van vrijdag kan het Openbaar Ministerie (OM) opgelucht adem halen. Het complexe, omvangrijke onderzoek vond op alle cruciale punten, zoals de inzet van twaalf politie-infiltranten, genade in de ogen van de rechtbank.

Bezwaren van advocaten tegen deze en een aantal andere opsporingsmethoden veegde de rechtbank integraal van tafel. Het vonnis bevatte geen spoor van kritiek op het jarenlange speurwerk van politie en OM.

XTC

Cock S. leidde drie verschillende criminele organisaties, die zich bezighielden met internationale handel in hard- en softdrugs. Zo exporteerden de verdachten onder meer grote hoeveelheden XTC-pillen naar Australië.

S. hoorde het oordeel van de rechtbank tamelijk onbewogen aan. Bij het verlaten van de extra beveiligde zittingszaal van de Rotterdamse rechtbank merkte hij in de richting van de media wel spottend op dat zij getuige waren geweest van "de grootste drugszaak van Rotterdam". De kans dat S. en anderen hoger beroep aantekenen lijkt groot.