DIEMEN - De traumazorg in Nederland schiet tekort. De traumacentra hebben te weinig capaciteit, inzet van ambulances is onduidelijk en de grenzen van de tien traumaregio's zijn niet duidelijk.

Dat blijkt uit een onderzoek van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) dat maandag bekend is geworden. Het CVZ noemt het "ronduit verbijsterend" dat ambulancepersoneel letterlijk moet leuren met gewonden bij ziekenhuizen, omdat niet duidelijk is waar ze heen moeten.

Het college rept van een voortslepende discussie, terwijl in het verleden al duidelijke afspraken over de indeling van de regio's zijn gemaakt. "Maar het blijft problematisch", zegt een woordvoerder van CVZ. "Toch is het niet zo dat mensen op straat blijven ligen. Door improvisatie komt het altijd wel goed."

Registratie

Verder ontbreekt het nog aan een goede landelijke registratie van slachtoffers. Niet duidelijk is waar patiënten terechtkomen en wat hen mankeert. Het gevolg is dat familie van het slachtoffer op zoektocht moet langs ziekenhuizen.

De tien traumacentra hebben allen hun eigen organisatie waardoor ze moeilijk te vergelijken zijn. Hierdoor is niet vast te stellen of ze hun geld goed besteden.

De kritiek op de traumazorg is niet nieuw. Twee jaar geleden constateerde het CVZ dezelfde problemen. "Door interne verdeeldheid is er in die tijd weinig verbeterd", aldus de woordvoerder. Het CVZ deed het onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.