LISSABON - In Portugal krijgt de Socialistische Partij (PS) een absolute meerderheid in het parlement. De socialisten kunnen rekenen op 119 van de 230 zetels in het parlement, aldus de vrijwel definitieve uitslag van de verkiezingen zondag volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het is de grootste overwinning van de socialisten sinds het herstel van de democratie bij de Anjerrevolutie in 1974.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De centrum-rechtse regeringspartij Sociaal-Democratische Partij (PSD) van premier Pedro Santana Lopes zou kunnen rekenen op 73 zetels, het slechtste resultaat in meer dan twintig jaar. Naar schatting 8,75 miljoen Portugezen waren zondag verplicht hun stem uitte brengen.

De PSD is sinds 2002 aan de macht. Sinds het aantreden van een regering onder leiding van de PSD zijn 150.000 banen verloren gegaan. De socialistische partijleider Sócrates beloofde in de verkiezingscampagne arbeidsplaatsen te creëren door meer geld uit te trekken voor technologische ontwikkeling en onderwijs. Verder is hij van plan te bezuinigen door fors te snijden in het ambtenarenapparaat.

Sócrates

"Ik heb meer regeringen gezien, waaronder arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan, maar ik heb nog nooit een regering gezien die in korte tijd zoveel banen verloor", zei Sócrates in een televisiedebat vooraf aan de verkiezingen tegen Pedro Santana Lopes.

Sampaio

De socialistische president Jorge Sampaio liet eind december weten nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Hij besloot daartoe, omdat hij door een politieke crisis zijn vertrouwen in de rechtse regeringsploeg had verloren. De crisis ontstond toen de minister van Sport opstapte.

De Communistische Partij kreeg 7,6 van de stemmen en dertien zetels, één meer dan in het zittende parlement. Het extreem-linkse blok BE boekt de grootste vooruitgang: het stijgt van drie naar zeven zetels, op basis van 6,4 procent van de stemmen.

Portas

De Volkspartij van minister van Defensie Paulo Portas, die de bondgenoot van de PSD was in de vorige coalitie, is ingehaald door de communisten en nog maar de vierde politieke groepering van Portugal geworden, met 7,3 procent van de stemmen en elf zetels. Portas maakte zondagavond tijdens een persconferentie bekend dat hij het partijvoorziterschap neerlegt.

Santana Lopes heeft zondagavond (plaatselijke tijd) in een tv-toespraak gezegd dat hij Sócrates heeft gebeld om hem, zijn familie en zijn ploeg met hun overwinning te feliciteren.