MADRID - De Spaanse kiezers zijn in grote meerderheid voor de nieuwe Europese grondwet. Dat blijkt uit het officiële resultaat van het referendum dat zondag werd gehouden. 76,7 procent van degenen die hun stem uitbrachten, steunde de constitutie en 17,2 procent was tegen. De opkomst was ongeveer ruim 42 procent. Dat is 4 procentpunten lager dan bij de laatste verkiezingen voor het Europees Parlement in juni.

De volksraadpleging in Spanje was de eerste van een hele reeks in de Europese Unie over dit onderwerp. De grondwet moet door alle 25 lidstaten van de EU worden goedgekeurd om van kracht te worden. Algemeen werd al verwacht dat de Spanjaarden voor de grondwet zouden stemmen. Zowel de regerende socialisten van premier José Luis Rodriguez Zapatero als de oppositionele Volkspartij (PP) hadden hun aanhangers opgeroepen 'ja' te stemmen.

Premier Zapatero

De premier zei dat zijn landgenoten de overige burgers van Europa de weg hebben gewezen. "Onze stem is een boodschap aan onze medeburgers van de EU die op onze beslissing hebben gewacht. Vandaag won Europa, won de EU-grondwet en won Spanje", zei een optimistische Zapatero. Hij riep Europa op het Spaanse voorbeeld te volgen.

De conservatieve oppositie noemde de opkomst een klap in het gezicht van de regering omdat het de laagste opkomst bij nationale verkiezingen was sinds het herstel van de democratie in Spanje dertig jaar geleden. Analisten hadden een opkomst onder 40 procent voorspeld.

Juan Carlos

Bijna 35 miljoen Spanjaarden konden hun stem uitbrengen. Koning Juan Carlos en koningin Sofia waren een van de eersten die hun stem uitbrachten. Circa 106.000 agenten waren op de been om de verkiezingen zonder incidenten te laten verlopen. De autoriteiten vreesden een aanslag van de Baskische beweging ETA. Vorige week arresteerde de politie nog een man en vrouw in de kuststad Valencia met explosieven.

Grondwet

De grondwet versterkt de macht van Europese instellingen en legt de waarden en symbolen van de Europese Unie vast. Het verdrag is tot nog toe alleen geratificeerd door Slovenië, Litouwen en Hongarije. In Nederland wordt in mei of juni een raadgevend referendum gehouden. In de meeste landen beslissen parlement en staatshoofd echter zonder volksraadpleging. De regeringsleiders hebben afgesproken dat hun landen de ontwerptekst uiterlijk 29 oktober 2006 moeten hebben geratificeerd.