KIEL - Bij de parlementsverkiezingen in de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein lijkt de rood-groene regering van SPD en Groenen af te stevenen op een nederlaag. Winst boekte de grootste oppositiepartij CDU. Dat blijkt uit exit-polls na het sluiten van de stemlokalen, meldden Duitse media zondagavond.

Daarmee zou een eind komen aan zeventien jaar oppositie voor de CDU in Sleeswijk-Holstein.

De christen-democratische CDU onder leiding van Harry Carstensen zou uitkomen op 40,2 procent van de stemmen, een winst van 4 procentpunten. De kleinere liberale oppositiepartij FDP zou iets terugzakken tot 6,7 procent. De SPD van minister-president Heide Simonis verliest circa 4,5 procentpunten en zou uitkomen op 38,5 procent. De coalitiepartner Groenen komen volgens voorlopige uitslagen op 6,3 procent uit.

Prognose

Het parlement van Sleeswijk-Holstein telt 69 zetels. Volgens de prognoses zouden de SPD en de Groenen uitkomen op 32 zetels. De CDU en de FDP zouden samen drie zetels meer krijgen en daarmee een meerderheid van één zetel hebben in het parlement. De partij voor de Deense minderheid SWW, die is vrijgesteld van de kiesdrempel van 5 procent, zou uitkomen op 3,6 procent en daarmee twee zetels binnenslepen.

De opkomst was door kou en neerslag lager dan vijf jaar geleden. Ongeveer 68,5 procent van de 2,2 miljoen kiesgerechtigden maakte de gang naar het stembureau. De verkiezingen in Sleeswijk-Holstein golden als de eerste test dit jaar voor de populariteit van de rood-groene landelijke regering van bondskanselier Schröder.