BRUSSEL - Enkele honderden mensen hebben zondag in Brussel de eerste betoging tegen de komst van de Amerikaanse president Bush gehouden. Op de trappen van de Beurs van Brussel hielden zij spandoeken omhoog met daarop de Amerikaanse vlag, met de sterretjes in de vorm van een hakenkruis. Op andere spandoeken stonden teksten als 'President of the Holy Oil' en 'Terror 4 Liberty'.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"De opkomst is overrompelend", zei organisator Lieven de Cauter, professor cultuurfilosofie van het Berlage-instituut Rotterdam. "De bezwaren tegen het Bush-beleid zijn te veel om op te noemen. Maar het belangrijkst is wel dat hij niets wil doen tegen de opwarming van de aarde. Daarna komen toch wel zijn misdaden tegen de mensenrechten, zoals zijn Guantánamo Bay: het eerste concentratiekamp sinds 1945."

Tegen vijf uur trokken de betogers naar de Beursschouwburg. Dichters, schrijvers en musici uitten zich ieder op eigen wijze over Bush. Onder anderen schrijfster An Provoost stond op het programma dat doorloopt tot diep in de avond. De demonstratie verliep zeer vreedzaam. Politieagenten deden een dutje in hun auto's. Wagens van de oproerpolitie vertrokken al voortijdig.

Grotere betoging

Maandagmiddag is een veel grotere betoging gepland. Duizenden demonstranten houden dan een sit-in voor de Amerikaanse ambassade. Daarbij komen ook Kamerleden van de regerende socialistische partij sp.a. Ook dinsdag, wanneer Bush met NAVO- en EU-leiders vergadert, is een demonstratie voorzien.

Bush komt zondagavond in Brussel aan voor een vijfdaags bezoek aan Europa. Hij wil vooral de relatie verbeteren met de landen die zo kritisch waren over de Amerikaanse inval in Irak.