JERUZALEMDe Israëlische regering heeft zondag met grote meerderheid ingestemd met de evacuatie van alle 21 nederzettingen op de Gazastrook en vier nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Ook is het kabinet akkoord gegaan met een nieuwe route van de zogeheten veiligheidsbarrière tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever.

Zeventien ministers stemden voor het terugtrekkingsplan van premier Sharon, vijf ministers stemden tegen, meldde de Israëlische radio. Met de nieuwe route van de veiligheidsbarrière gingen twintig ministers akkoord.

Positieve stap

De verhuizing van de joodse kolonisten wordt door de Palestijnse Autoriteit gezien als een positieve stap op weg naar vrede tussen Israël en de Palestijnen. Maar de Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erakat heeft zondag na de stemming laten weten dat het plan voor de veiligheidsbarrière het vredesproces juist ondermijnt.

Door het veiligheidshek komt 7 procent van de Westoever aan de Israëlische zijde van de scheiding komt te liggen. In het oorspronkelijke plan was dat 16 procent. Het traject van het veiligheidshek moest worden omgelegd op last van de hoogste rechterlijke instantie van Israël.

Aanslagen

De Israëlische regering denkt met de barrière een eind te maken aan Palestijnse aanslagen in Israël. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag bepaalde vorig jaar dat het hek- en muurwerk in strijd met het volkenrecht is.

Met het terugtrekkingsplan geeft Israël voor het eerst in zijn geschiedenis het groene licht voor de sluiting van nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. De ontruiming begint deze zomer en zal in vier fasen worden voltooid.

Financiële vergoeding

Het Israëlische parlement stemde woensdag in met een compensatieregeling voor de ruim 8000 kolonisten die de Gazastrook en het noorden van de Westelijke Jordaanoever moeten verlaten. De financiële vergoeding voor ondernemingen en individuen die het bezette Palestijnse gebied moeten verlaten, kost de regering 755 miljoen euro.

De terugtrekking uit de Gazastrook en de ontmanteling van vier van de 120 nederzettingen op de Westoever liggen uiterst gevoelig. Veel orthodoxe kolonisten zijn fel tegen evenals hun religieuze vertegenwoordigers in de politiek. De kwestie is ook binnen de rechtse Likudpartij van Sharon een twistappel. De vijf ministers die zondag tegen stemden, zijn allemaal van Likud. Onder hen was minister van Financiën en voormalig premier Netanyahu, de aartsrivaal van Sharon.