HILVERSUM - Als het aan Tweede-Kamerlid Halsema van GroenLinks ligt, worden de rechten van dieren verankerd in de grondwet. Halsema zal dit dinsdag voorstellen tijdens een Kamerdebat over grondrechten, zo liet zij zondagochtend weten in het radioprogramma Vroege Vogels.

Het Kamerlid verwacht dat als de rechten van dieren in de grondwet komen dat zeker consequenties zal hebben voor het welzijn van dieren als legbatterijkippen, palingen, proefdieren, jachtwild en nertsen. "Ze zullen een minder ellendig leven hebben of gaan een minder gruwelijke dood tegemoet."

GroenLinks meent dat de dierenrechten in de grondwet thuishoren. In de Duitse constitutie staat al dat de rechten van dieren beschermd moeten worden. Volgens Halsema kan de grondwet worden gewijzigd door aan artikel 21, dat gaat over de zorg voor het milieu, de zorg voor het welzijn van dieren toe te voegen.

Voorstel indienen

Halsema wil dat het kabinet met een wetsvoorstel op dit punt moet komen. Doet het kabinet dit niet, dan zal GroenLinks zelf een voorstel indienen. Als dit wordt aangenomen dan vindt de partij dat dierenwelzijnswetten, zoals de Wet op de dierproeven en de Flora- en Faunawet opnieuw tegen het licht gehouden moeten worden.

LPF-Tweede-Kamerlid Eerdmans omarmt het voorstel van Halsema. "Ik heb hetzelfde idee in 2003 al eens geopperd, zij het niet in een wetsvoorstel. Ik sta helemaal achter het initiatief van GroenLinks om de rechten van dieren in de grondwet vast te leggen", aldus Eerdmans zondag.