WASHINGTON - Een oude vriend van de Amerikaanse president George Bush blijkt in de jaren voor diens presidentschap in het geheim gesprekken te hebben opgenomen. Op de bandjes, die zijn beluisterd door een journalist van The New York Times, lijkt Bush onder meer toe te geven dat hij ooit marihuana gebruikte.

De gesprekken zijn opgenomen door Doug Wead, een auteur en voormalig medewerker van de vader van Bush. De ontmoetingen vonden plaats tussen 1998 - toen de toenmalige gouverneur van Texas een gooi naar het presidentschap overwoog - en juli 2000, enkele maanden voor Bush bij de presidentsverkiezingen zijn Democratische tegenstrever Al Gore versloeg.

Commentaar

Op de bandjes praat Bush met Wead over de risico's en voordelen die zijn christelijk geloof kan hebben voor de campagne, bespreekt hij campagnestrategieën en levert hij commentaar op rivalen. Zo bekritiseert de toenmalige presidentskandidaat op een van de twaalf bandjes die hij een verslaggever van de Times liet horen onder andere Gore.

De Republikein gaf tijdens de campagne toe dat hij als jongere marihuana had gebruikt. "Ik zou de marihuana-vragen nooit beantwoorden", aldus Bush tegen Wead. "Weet je waarom? Omdat ik niet wil dat een of ander jong kind gaat doen wat ik probeerde." Bush heeft in het verleden toegegeven dat hij drankproblemen heeft gehad. De Republikein is nooit ingegaan op geruchten over drugsgebruik.

Verraad

Wead nam de gesprekken destijds op omdat hij Bush naar eigen zeggen beschouwde als een historisch figuur. In de Times erkende hij dat de president de publicatie zou kunnen zien als verraad. Als auteur van een nieuw boek over de jeugd van Amerikaanse presidenten kan Wead wel wat publiciteit gebruiken. Wead ontkent echter dat dit zijn motief was voor openbaarmaking van de gesprekken.

Het Witte Huis trekt de autheticiteit van de bandjes in een reactie niet in twijfel. "De gouverneur hield informele gesprekken met iemand die hij als zijn vriend beschouwde", aldus woordvoerder Trent Duffy. De zegsman wilde niet ingaan op het mogelijke drugsgebruik. "Dat is al zo vaak gevraagd en beantwoord. Er is niets meer aan toe te voegen."