LISSABON/MADRID - Op het Iberisch schiereiland en in de overzeese gebiedsdelen van Portugal en Spanje zijn zondagochtend de stemlokalen geopend. In Portugal gebeurde dat om 08.00 uur, een uur eerder dan in Spanje.

Naar schatting 8,75 miljoen Portugezen zijn opgeroepen zondag een nieuw parlement te kiezen. Ruim 35,5 miljoen Spanjaarden zij opgeroepen in een referendum met ja of nee hun oordeel te vellen over de Europese grondwet.

Lage opkomst

De Spanjaarden zijn de eersten die zich zo kunnen uitspreken over de grondwet voor de Europese Unie. Zowel de regerende socialisten van premier Jose Luis Rodriguez Zapatero als de oppositionele Conservatieven hebben hun aanhangers opgeroepen met 'ja' te stemmen. Analisten vrezen echter een lage opkomst.

Later zijn er over deze Europese constitutie ook referenda in Nederland, Frankrijk, Portugal, Luxemburg, Polen, Ierland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië.

De grondwet versterkt de macht van Europese instellingen en legt de waarden en symbolen van de Unie vast. Het verdrag is tot nog toe alleen geratificeerd door Slovenië, Litouwen en Hongarije.