BAGDAD - De viering van het sjiitische feest ashura is zaterdag in Irak gepaard gegaan met bloedige aanslagen. Zeker 27 mensen verloren het leven en meer dan honderd raakten gewond door een reeks zelfmoordaanslagen en mortieraanvallen.

De zwaarste aanslag had in de vooral door sjiieten bewoonde wijk Khadamiya in Bagdad plaats. Door een zelfmoordaanslag op een bus kwamen volgens de politie negentien mensen om het leven en raakten er 41 gewond.

Explosieven

Ooggetuigen en het Amerikaanse leger meldden dat een man, die een vest vol explosieven droeg, in de bus stapte en zichzelf opblies. De ontploffing had plaats bij een wegversperring, die moest voorkomen dat voertuigen een heilige sjiitische plaats te dicht konden naderen.

Een aanslag op een rouwstoet in de hoofdstad Bagdad kostte aan zeker vier mensen het leven. Bijna veertig mensen raakten gewond. Een motorrijder blies zichzelf op bij de groep rouwenden, die bij een sjiitische moskee de slachtoffers van een vorige zelfmoordaanslag herdachten.

Granaat

Twee Irakezen vonden de dood en twintig mensen raakten gewond toen bij een moskee in het soennitische district Adhamiya een mortiergranaat ontplofte.

In de voor sjiieten heilige plaats Karbala bleef het rustig. Daar hadden zich honderdduizenden mensen verzameld om ashura te vieren. Dat is het heiligste feest van de sjiieten. Ze herdenken dan dat imam Hussein, de kleinzoon van de profeet Mohammed, 1300 jaar geleden bij gevechten in Karbala omkwam. Zijn dood verdiepte de kloof tussen de soennitische en sjiitische moslims.

Ashura

Hussein ligt in Karbala begraven. De autoriteiten hadden in de stad zware veiligheidsmaatregelen genomen om aanslagen te voorkomen. In Bagdad namen tienduizenden sjiieten deel aan plechtigheden ter gelegenheid van ashura.

Sjiieten, veruit de grootste bevolkingsgroep in Irak, zijn al de gehele week in Karbala bijeen. Zij slaan zichzelf met kettingen en maken met zwaarden snedes in hun hoofd als eerbetoon aan het lijden van Hussein.

Vorig jaar kwamen tijdens ashura 170 mensen om het leven door aanslagen in Bagdad en Karbala. Vrijdag verloren zeker 27 mensen het leven door aanslagen op sjiitische doelen.