AMSTERDAM/AMERSFOORT - Medegevangenen hebben dichter Jan Campert in concentratiekamp Neuengamme vermoord. Prominent verzetsman Gerrit Kleinveld heeft dat gehoord van een van Camperts barakgenoten, meldde NRC Handelsblad zaterdag. Verzetsheld Campert (1902-1943) zou zich volgens kampgenoten aan collaboratie schuldig hebben gemaakt.

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en biograaf H. Renders noemen het verhaal van Kleinveld "aannemelijk". Tot op heden werd aangenomen dat Campert stierf aan ziekte danwel uitputting. Zijn reputatie als verzetsheld verwierf hij met zijn beroemde gedicht 'De achttien dooden' over de fusillade van drie Februaristakers en vijftien leden van het Geuzenverzet in 1941. Hij was in het Noord-Duitse concentratiekamp beland omdat hij joden had geholpen.

Geloofwaardig

"We weten het niet zeker. Het is van horen zeggen, maar het verhaal is zeker geloofwaardig. Kleinveld krijgt het voordeel van de twijfel", verklaarde een woordvoerder van het NIOD zaterdag. Dat gevangenen elkaar in concentratiekampen naar het leven stonden, staat volgens het NIOD wel vast. "Maar het is en blijft een taboe."

Voormalig verzetsstrijder Gerrit Kleinveld ontsnapte in 1943 zelf aan de dood toen hij met executie in het vooruitzicht het zwaar bewaakte cellencomplex van Kamp Amersfoort wist te ontvluchten. Zijn verhaal werd in 1992 verfilmd in De Bunker. Kleinveld is ernstig ziek.