DEN HAAG - De voormalige Bosnisch-Servische politieagent Darko Mrdja, die donderdag door de internationale vredesmacht SFOR is opgepakt in het Noordwest-Bosnische Prijedor, is vrijdag naar de speciale VN-cellen in Scheveningen overgebracht. Dit heeft de griffier van het Joegoslavië-Tribunaal laten weten.

Het tribunaal verdenkt de inmiddels 34-jarige Mrdja ervan dat hij op 21 augustus 1992 betrokken was bij de massaslachting op de berg Vlasic. Slachtoffers waren volgens ooggetuigen naar schatting meer dan tweehonderd moslim- en Kroatische mannen. Die zaten eerder vast in de beruchte kampen Omarska, Trnopolje en Keraterm.

De mannen was verteld dat zij zouden worden 'uitgewisseld' tegen Servische gevangenen van de door moslims gedomineerde regering in Sarajevo. Daarop stapten zij in bussen om naar de frontlijn te worden vervoerd. De bussen stopten echter op een bebost stuk weg op een berg langs een steile rots.

De mannen moesten uit de bussen stappen en aan de rand van een afgrond gaan knielen, aldus de tenlastelegging. De politie opende het vuur. Meer dan tweehonderd man kwamen om het leven door de kogels of de val. Twaalf mannen overleefden de massaslachting.

Mrdja was commandant van de speciale politie-eenheid die de actie uitvoerde. Hij is aangeklaagd wegens misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden, zoals moord, uitroeiing en onmenselijke handelingen.

Hij zal op een nader te bepalen datum voor het eerst worden voorgeleid aan de VN-rechter.