DEN HAAG - Minister Van der Hoeven van Onderwijs gaat nieuwe eisen stellen aan de oprichting van scholen. Ze wil deze scholen gaan verplichten 'de ononderhandelbare waarden van onze samenleving over te dragen'.

"Dan heb ik het over democratie, de rechtsstaat, burgerschap en de verhouding tussen mannen en vrouwen", zegt Van der Hoeven zaterdag in een interview met de Volkskrant.

De minister is bezig met de voorbereiding van een wetsvoorstel waarin de voorwaarden staan omschreven waaraan oprichters van een islamschool moeten voldoen.

Integreren

De oprichters moeten straks op voorhand in hun schoolplan de vraag beantwoorden: hoe gaan wij om met de opdracht de leerlingen te laten integreren in de Nederlandse maatschappij, aldus de minister. Voldoen de initiatiefnemers niet aan de voorwaarden, dan gaat de stichting van de school niet door. "We moeten uiteindelijk kunnen zeggen: sorry maar dit is toch niet helemaal wat we ervan verwacht hadden. Dan komt die nieuwe school er niet."

Het is volgens Van der Hoeven de bedoeling dat de eisen gaan gelden voor alle scholen, ook die niet door het Rijk worden gefinancierd. "Daar hebben we nu niet zoveel over te zeggen, maar dat wil ik veranderen. Want in andere delen van Europa zie je scholen ontstaan die worden betaald met geld van buitenaf, uit de Arabische wereld."