NEW YORK - Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Ruud Lubbers niet gevraagd op te stappen. Dat zei Lubbers na afloop van een onderhoud met Annan tegen de pers. Hij zei slechts kort met Annan te hebben gesproken over de beschuldigigen van seksuele intimidatie.

In de officiële verklaring die de VN vrijdag na afloop van het overleg heeft uitgegeven, staat echter dat het belangrijkste onderwerp Lubbers' toekomst in de organisatie, vooral in het licht van recente ontwikkelingen - met inbegrip van de berichtgeving in de media van vandaag was. "In dit stadium wil de secretaris-generaal niet verder uitweiden", staat er ten slotte in de verklaring.

De Britse krant The Independent meldde vrijdag dat het Bureau voor Intern Toezicht van de VN vorig jaar in een rapport een vernietigend oordeel over Lubbers velde. Klachten van anonieme medewerksters "duiden op een patroon van seksuele kwelling door Lubbers", citeert de krant het geheime rapport.

Vriendelijk

Lubbers omschreef zijn aandacht voor vrouwen als 'vriendelijk'. Om duidelijk te maken hoe hij de vrouw had aangeraakt die hem had aangeklaagd, gaf hij een verslaggever een klopje op de rug, iets onder de taille. Daarna zei hij dat hij mevrouw Annan op dezelfde wijze zou aanraken om haar een vertrek uit te geleiden. "Maar ik ben wel voorzichtiger geworden bij vrouwen die ik niet ken."

Op de vraag van een journalist aan Lubbers of diens positie onhoudbaar was geworden door alle beschuldigingen, antwoordde Lubbers: "Ik denk het niet". De VN lijkt zich daar nog over te beraden.