AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam tegen veertien Limburgse Hells Angels een levenslange celstraf geëist. Tegen de vijftiende zogenoemde Nomad eiste het OM vier jaar celstraf wegens een schietpartij in mei vorig jaar. Het OM acht hem - in tegenstelling tot de overigen - niet verantwoordelijk voor het doodschieten van drie clubgenoten in februari vorig jaar in Oirsbeek.

Volgens officier van justitie G. Oldekamp was er sprake van een vooropgezet plan en zijn daar tal van aanwijzingen voor. De drie slachtoffers Paul de Vries, Cor Pijnenburg en Serge Wagener zijn volgens het OM op 11 februari vorig jaar doodgeschoten in de vergaderruimte van het clubhuis in Oirsbeek. Op die avond was het vaste clubavond, waren de drie slachtoffers daar ook aanwezig en zijn ze daarna nooit meer in leven gezien.

Levenslang

Oldekamp heeft in het midden gelaten wie van de veertien Nomads de schoten zou hebben afgevuurd. Hij acht in alle gevallen medeplegen van moord bewezen en daar staat levenslang op. Hij merkte daarbij op dat gezien het aantal schoten dat is gelost, achttien in totaal, alle verdachte Nomads geschoten zouden kunnen hebben.

Busje

De Nomads hebben volgens de aanklager op 11 februari een busje gehuurd die bij het clubhuis is gesignaleerd. Hij stelde dat de lichamen van de slachtoffers na de liquidatie daarin zijn vervoerd naar de Geleenbeek in Echt, waar ze op 13 februari werden aangetroffen. Ze bleken alledrie op vitale plekken te zijn geraakt.

Oldekamp heeft geen verklaring gegeven waarom de drie Nomads uit de weg zijn geruimd. Volgens hem zijn de moorden op 11 februari gepleegd, omdat voormalig president van de Nomads, Paul de Vries, voor langere tijd in Parijs zou gaan wonen.

Bloedsporen

Tijdens politieonderzoek zijn bloedsporen van de drie slachtoffers aangetroffen in het clubhuis. Oldekamp stelde dat het clubhuis in de tijd van de moorden onder zeer verdachte omstandigheden is verbouwd. Het enige wat toen klaar was, was de vergaderruimte. Maar die is na 11 februari volledig ontmanteld en gestript en is ook al het meubilair verbrand.

Puzzel

Oldekamp heeft vrijdag in een uitvoerig requisitoir een soort puzzel in elkaar gelegd, aan de hand van onder andere uitgewerkte tapes en stukjes verklaringen van verdachten. Ook heeft hij in een twee uur durende prestentatie van foto's en 3D-materiaal laten zien wat er volgens hem is gebeurd tussen 11 en 13 februari vorig jaar. De advocaten krijgen vanaf maandag de tijd hun verweer te voeren. De rechtbank doet op 17 maart uitspraak.