DEN HAAG - De met de dood bedreigde Tweede-Kamerleden Wilders (Groep Wilders) en Hirsi Ali (VVD) zijn ondergebracht in respectievelijk een gevangeniscel op Kamp Zeist en op het zwaar bewaakte marineterrein in Amsterdam. Dat meldt NRC Handelsblad vrijdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hirsi Ali brengt de geheime locaties vandaag zelf in de openbaarheid. Ze wil protesteren tegen de omstandigheden waaronder zij en Wilders in het geheim zijn gehuisvest.

Tweede Kamerlid Hirsi Ali zegt in NRC Handelsblad dat ze de geheime locaties bekend maakt "uit angst dat het door anderen ontdekt wordt. Ik wil wonen op een plek waarvan iedereen weet: daar woont een bedreigd Kamerlid en daar is hij of zij veilig. Zo gaat het ook in landen als de VS en Israël, maar ook in Italië en Spanje."

Onafhankelijk Tweedekamerlid Wilders zegt het voor "300 procent eens te zijn" met de kritiek die zijn VVD-collega Hirsi Ali vrijdag heeft gegeven op haar beveiliging.

Kamerlid Wilders zegt dat aan hem wel "andere opties zijn aangeboden dan een gevangeniscel, maar die waren even erg". Hij heeft er begrip voor, dat in de nasleep van de moord op filmmaker Van Gogh niet direct voor een woning kon worden gezorgd, maar inmiddels ligt dat volgens hem anders. Wilders wil niet zeggen of Hirsi Ali met hem heeft overlegd over haar uitspraken.

Voorzitter Weisglas vindt dat de overheid meer haast moet maken met het zoeken van een zo normaal mogelijke huisvesting voor de twee Kamerleden. De Kamervoorzitter noemde het vorige maand al "de plicht van de overheid" om te zorgen dat Kamerleden een normaal leven kunnen leiden.

De vicefractievoorzitter van de VVD, B. de Vries, zegt in een reactie het "onhandig" te vinden dat Hirsi Ali haar verblijfplaats heeft verklapt. "Nu is haar veiligheid nog meer in het geding en dat kan toch niet de bedoeling zijn. De VVD maakt zich daar zorgen over."