AMSTERDAM - Het aantal kankerpatiënten neemt de komende jaren fors toe. In 2015 zijn er naar verwachting ongeveer 85.000 kankergevallen per jaar. Dat is een toename van 20.000 ten opzichte van nu. Voorzitter Marten Oosting van de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) zegt dat zaterdag in zijn jaarrede in Hilversum.
Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds

Kanker is momenteel de tweede doodsoorzaak na hart- en vaatziekten. Jaarlijks overlijden er nu circa 37.000 mensen aan kanker. In totaal zijn er in Nederland ongeveer 400.000 mensen voor kanker in behandeling of onder controle.

Het aantal patiënten neemt vooral toe onder mensen die ouder zijn dan 65 jaar. De stijging komt vooral door de vergrijzing van de generatie die is geboren in de naoorlogse geboortegolf tussen en 1955. De druk op de zorgsector, verzekeraars en de KWF zal hierdoor fors toenemen.

Oosting van het KWF dringt met zijn onderzoek erop aan dat de overheid meer financiële ruimte geeft voor kankeronderzoek, en voor de vertaling van de onderzoekresultaten naar de behandeling in de kliniek.