ROTTERDAM - Klokkenluider Ad Bos, die donderdag was aangehouden op verdenking van meineed, is vrijdag op vrije voeten gesteld. Het Openbaar Ministerie (OM) vond het niet noodzakelijk hem langer in hechtenis te houden, zo zei een woordvoerder van het landelijk parket vrijdag. Het OM heeft Bos donderdag en vrijdag gehoord en zet het onderzoek naar mogelijke meineed voort.

Bos werd donderdag gehoord door de rechter-commissaris in de zaak tegen de vier wegenbouwbedrijven die onder meer worden verdacht van valsheid in geschrifte en omkoping. Hij is in deze kwestie eerder gehoord. De verklaring die hij donderdag gaf, week daar volgens de onderzoeksrechter te veel van af.

Geen meineed

Volgens de advocaat van Bos, Cees Korvinus, is er geen meineed gepleegd "Er is geen sprake van tegenstrijdige verklaringen." Bos verklaarde eerder dat ongeveer honderd ambtenaren van Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten op de hoogte waren van het vooroverleg in de bouw. "Maar dat was een schatting op basis van geruchten", aldus Korvinus. Bos zegt niet met zekerheid corrupte ambtenaren te kunnen aanwijzen.

De rechtbank in Rotterdam besloot vorige week Bos geen straf op te leggen voor het omkopen van een rijksambtenaar. Wel werd hij daaraan schuldig bevonden. De voormalig technisch directeur van wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem droeg eind 2001 de schaduwboekhouding van het bedrijf over aan justitie. Uit die boekhouding bleek dat bouwbedrijven onderling opdrachten verdeelden om er financieel beter van te worden.