SCHIPHOL - De Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw heeft donderdag op Schiphol een grote partij delen van Afrikaanse olifanten in beslag genomen. In totaal gaat het om 22 poten, acht oren, drie staarten en acht slagtanten van verschillende olifanten. Ook werden een schedel en een complete olifantenhuid geconfisqueerd. Dat heeft het ministerie van Landbouw vrijdag bekendgemaakt.

De douane deed in oktober 2004 de vondst van de olifantendelen en schakelde de Algemene Inspectiedienst in. Deze stelde een onderzoek in naar de herkomst van de goederen en rondde deze donderdag af. Voor de aangetroffen spullen bleek geen geldige vergunning te zijn afgegeven.

De partij zat in dozen en kratten en was afkomstig uit het zuiden van Afrika. Via Nederland hadden de goederen naar Duitsland verstuurd moeten worden om van daaruit naar Portugal, Spanje en Tsjechië gedistribueerd te worden.

Naast de olifantendelen trof de douane ook schedels en huiden van Litschie-waterbokken aan. Zowel de Litschie-waterbok als de Afrikaanse Olifant zijn internationaal beschermde diersoorten.