MOSKOU - Rusland is ervan overtuigd dat Iran niet de intentie heeft om kernwapens te maken. Moskou zet daarom de nucleaire samenwerking met Iran voort. Dat heeft de Russische president Poetin vrijdag gezegd na besprekingen met de Iraanse nucleaire onderhandelaar Rowhani.

De internationale gemeenschap oefende eerder druk uit op Rusland om de samenwerking met Iran te beëindigen. Vooral de Verenigde Staten vermoeden dat Teheran ambities heeft kernwapens te produceren.

Iran en Rusland zijn overeen gekomen om volgende week een definitief akkoord te ondertekenen waarbij Iran zich verplicht verbruikt nucleair materiaal terug te sturen naar Rusland. Dat was voor de Russen de voorwaarde om de door hen gebouwde kerncentrale in het Iraanse Bushehr te laten draaien. Vorig najaar werd de bouw van de reactor, met een vermogen van 1000 megawatt, voltooid.

Russische specialisten zullen de centrale later dit jaar opstarten De Verenigde Staten vrezen dat de elektriciteitsproductie in de centrale een dekmantel is voor de ontwikkeling van een kernwapen.