ALMERE - De uitkering van een vrouw uit Almere is voor twee maanden gehalveerd, omdat zij klappen heeft uitgedeeld op het stadhuis. Dat maakte de gemeente Almere vrijdag bekend.

Dankzij de nieuwe Wet Werk en Bijstand kunnen gemeenten sinds dit jaar een kortingsmaatregel voor uitkeringen toepassen om klanten van de Sociale Dienst te straffen voor agressief gedrag. Uitkeringen kunnen voor een tot drie maanden worden verlaagd met 10 tot 100 procent.

De Almeerse vechtersbaas vond eind januari dat ze te weinig geld kreeg voorgeschoten van de Sociale Dienst en ging op de vuist met een veiligheidsmedewerker van de gemeente. Ze werd samen met haar man en een andere vrouw, die ook betrokken waren bij de knokpartij, aangehouden. De gemeente heeft aangifte gedaan tegen het trio.

Sociale Dienst

De Sociale Dienst in Almere heeft steeds vaker te maken met agressieve klanten. Daarom wordt al langere tijd gewerkt met een agressierichtlijn. Hierin is vastgelegd dat medewerkers van de gemeente worden beschermd door een veiligheidsbeambte, dat altijd aangifte wordt gedaan bij de politie en dat eventuele schade wordt verhaald op de veroorzaker. Met de kortingsmaatregel voor uitkeringen is deze richtlijn nu uitgebreid.