ZEIST - Onderzoek heeft bij drie mensen in Zeist tbc en bij een persoon open tbc vastgesteld. Artsen vermoeden dat de inwoner met open tbc niet erg besmettelijk is. De andere drie kunnen volgens de gemeente Zeist anderen niet besmetten. Een mantoux (huidtest) bracht deze resultaten aan het licht, aldus de gemeente vrijdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Eerder onderzoek toonde aan dat 408 mensen met de bacterie waren besmet. Zeist verwees hen door naar de Tuberculosebestrijding Utrecht. Tubercoloseartsen noemen de nieuwe bevindingen niet verrassend.

Artsen vermoeden dat de persoon met open tbc in een lage mate besmettelijk is, omdat deze patiënt niet of nauwelijks hoest. "De ziekte heeft zich vermoedelijk zeer recentelijk tot de open fase ontwikkeld", aldus de gemeente. Eind volgende week wordt bekend of de inwoner mogelijk anderen heeft besmet. Mogelijk moet de gemeente dan een nieuw onderzoek beginnen.

Supermarkt

Aanleiding voor het grootste tbc-onderzoek ooit in Nederland was een supermarktmedewerker die een besmettelijke vorm van de ziekte bleek te hebben. In totaal namen 21.326 personen deel aan het grootschalige onderzoek. Bij 5900 van hen werd een röntgenfoto gemaakt. Die resultaten laten nog enkele weken op zich wachten.

Begin april kan de gemeente de resultaten van het totale onderzoek bekendmaken. Zeist stelt voorlopig het gratis informatienummer (0800-0095) weer open.