LONDEN - Ook in Afghanistan hebben Amerikaanse militairen zich schuldig gemaakt aan "wijdverspreid Abu-Ghraib-achtig misbruik" van gevangenen. Gedetineerden werden onder meer verkracht en seksueel vernederd.

Det heeft de Britse krant The Guardian vrijdag gemeld. Het dagblad baseert zich op documenten van Amerikaanse onderzoekers in Afghanistan en Irak die na "een lang juridisch gevecht" in handen zijn gekomen van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU. Daarin staat ook nieuw bewijs over misbruik in Irak.

Amerikaanse militairen misdroegen zich volgens de duizend pagina's aan gegevens onder meer op de gevangenis in Bagram, bij de Afghaanse hoofdstad Kabul, en in een kleiner detentiecentrum in de buurt van de zuidelijke stad Kandahar.

Mishandelingen

Nadat soortgelijke mishandelingen in de Iraakse gevangenis Abu Ghraib aan het licht kwamen, hebben de militairen geprobeerd hun wandaden te verdoezelen. Zo werden foto's van onder meer schijnexecuties van geblindoekte gevangenen doelbewust vernietigd.

Een gevangene uit het Iraakse Tikrit stelt in de vrijgekomen documenten dat Amerikaanse ondervragers zijn armen in het najaar van 2003 ontwrichtten, zijn benen toetakelden met een honkbalknuppel en een ongeladen pistool in zijn mond afschoten. Toen hij een klacht over misbruik had ingediend, dreigden bewakers hem jarenlang op te sluiten als hij die niet zou intrekken.