De Nederlander Jaitsen Singh, die al 33 jaar in de gevangenis zit in de Verenigde Staten, heeft twaalf jaar lang geen consulair bezoek gehad. 

Dat blijkt uit stukken van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie die de Volkskrant heeft opgevraagd.

Uit de documenten zou naar voren komen dat ambtenaren van Veiligheid en Justitie weigerden mee te werken aan overplaatsing naar Nederland op humanitaire gronden. Het ministerie wijst daarbij naar de destijds verantwoordelijke minister Ard van der Steur.

Volgens Buitenlandse Zaken krijgt de Nederlander "sinds zijn arrestatie de gebruikelijke consulaire bijstand" en steunt het departement verzoeken van Singh voor vervroegde vrijlating of overplaatsing. Ministers Bert Koenders liet eind 2015 weten ook het verzoek voor voorwaardelijke vrijlating van Singh op medische gronden te zullen ondersteunen. 

Crowdfunding

De advocaat van Singh zegt nieuw ontlastend bewijs te hebben en is een crowdfundingsactie begonnen om het proces te laten heropenen. Singh zou dat zelf niet kunnen betalen.

De Nederlander, nu 72 jaar, is in de VS veroordeeld voor huurmoorden op zijn vrouw en dochter. Volgens de krant zijn er tijdens zijn proces veel onregelmatigheden geweest.